SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany co to jest

  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1831 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2648 Data: 2021-05-31 14:08:11
  • Jak uniknąć efektu jojo?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10117 Data: 2017-08-19 12:28:20
  • [...] utrzymywać wyższe spożycie energii niż wydatek energetyczny (tj. jeść z nadwyżką kaloryczną). Kalorie a makroskładniki odżywcze Istnieją trzy główne makroskładniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Każdy z nich ma określoną wartość energetyczną, co pozwala na oszacowanie ilości kalorii w danym produkcie. Najwięcej kalorii mają tłuszcze, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1598 Data: 2022-06-26 19:51:45
  • Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 715 Data: 2023-10-27 10:16:59
  • Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10451 Data: 2018-01-08 12:17:30
  • Makaron wcale nie tuczy!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] organizmowi trawienie makaronu dokonując pewnych modyfikacji gotowania. Gotuj makaron al dente Po pierwsze, im dłużej gotujesz makaron, tym łatwiej jest on strawny i węglowodany wchłaniają się szybciej. W związku z tym zawsze gotuj makaron al dente lub do momentu, aż będzie nadal trochę twardy. Po ugotowaniu schładzaj Możesz również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9714 Data: 2018-05-15 10:10:34
  • Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9700 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2021-07-22 19:36:39
  • Ketoza - jak działa, jak na nią przejść i jak trenować?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] węglowodanów w ilości 50-80g, po czym, zazwyczaj po 10 dniach, następuje ładowanie węglowodanami bez udziału tłuszczu. TKD z kolei to dieta, w której wykorzystuje się węglowodany w okresie okołotreningowym. Ilość węglowodanów uzależniona jest od indywidualnych predyspozycji, a zazwyczaj wynosi około 60g, przy czym 30g umieszczamy w porze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14084 Data: 2017-06-28 08:57:33
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3359 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • [...] z jedzenia więcej i możesz cieszyć się jedzeniem, którego normalnie byś nie jadł. Wada? Nadal musisz śledzić, ile kalorii spożywasz. Dobra rada To przede wszystkim węglowodany podnoszą poziom leptyny. Nie osiągniesz takich samych korzyści, jeśli spożyjesz dużo tłustych pokarmów. Podsumowując Bez względu na to, jakie podejście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10012 Data: 2018-09-09 11:49:24
  • [...] czy izolatu (WPI) białka serwatkowego ma uzasadnienie. Eksperyment naukowy Siedemnastu mężczyzn w wieku 23 lat, mających 1,8 m wzrostu i ważących 80 kg otrzymało białko i węglowodany lub same węglowodany. Odżywka białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2710 Data: 2022-09-30 08:31:22
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 822 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Jakie węglowodany wybrać?

    Artykuł
    Suplementy

    Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3718 Data: 2017-10-04 09:59:16
  • [...] makroskładnikiem diety. W badaniach Horton TJ i wsp. z 1995 r. wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej (50% większej, niż zapotrzebowanie energetyczne) węglowodany były choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększał. Z kolei tłuszcze, prawie bez zmian i strat były odkładane! Dziewięciu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3755 Data: 2019-11-18 10:37:14
  • Węglowodany, a trening siłowy i wzrost mięśni

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1126 Data: 2022-08-19 06:52:42
  • Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4285 Data: 2021-04-10 15:21:12
  • Jak skutecznie wyeliminować cukier z diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych.  Podsumowanie Cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 629 Data: 2023-04-26 15:17:29
  • Awokado - magiczny owoc w diecie redukcyjnej?

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] awokado, może być cennym dodatkiem zarówno do diety redukcyjnej, jak i diety masowej. Dieta masowa z wykorzystaniem opcji niskiego spożycia węglowodanów Dieta uboga w węglowodany, zwana też niskowęglowodanową, w ekstremalnym ujęciu zaliczamy także do niej dietę ketogeniczną, charakteryzuje się zwiększonym wykorzystaniem kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2138 Data: 2021-08-19 09:40:38