Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
[...] utrzymywać wyższe spożycie energii niż wydatek energetyczny (tj. jeść z nadwyżką kaloryczną). Kalorie a makroskładniki odżywcze Istnieją trzy główne makroskładniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Każdy z nich ma określoną wartość energetyczną, co pozwala na oszacowanie ilości kalorii w danym produkcie. Najwięcej kalorii mają tłuszcze, [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
[...] organizmowi trawienie makaronu dokonując pewnych modyfikacji gotowania. Gotuj makaron al dente Po pierwsze, im dłużej gotujesz makaron, tym łatwiej jest on strawny i węglowodany wchłaniają się szybciej. W związku z tym zawsze gotuj makaron al dente lub do momentu, aż będzie nadal trochę twardy. Po ugotowaniu schładzaj Możesz również [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]
[...] węglowodanów w ilości 50-80g, po czym, zazwyczaj po 10 dniach, następuje ładowanie węglowodanami bez udziału tłuszczu. TKD z kolei to dieta, w której wykorzystuje się węglowodany w okresie okołotreningowym. Ilość węglowodanów uzależniona jest od indywidualnych predyspozycji, a zazwyczaj wynosi około 60g, przy czym 30g umieszczamy w porze [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] z jedzenia więcej i możesz cieszyć się jedzeniem, którego normalnie byś nie jadł. Wada? Nadal musisz śledzić, ile kalorii spożywasz. Dobra rada To przede wszystkim węglowodany podnoszą poziom leptyny. Nie osiągniesz takich samych korzyści, jeśli spożyjesz dużo tłustych pokarmów. Podsumowując Bez względu na to, jakie podejście [...]
[...] czy izolatu (WPI) białka serwatkowego ma uzasadnienie. Eksperyment naukowy Siedemnastu mężczyzn w wieku 23 lat, mających 1,8 m wzrostu i ważących 80 kg otrzymało białko i węglowodany lub same węglowodany. Odżywka białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]
[...] makroskładnikiem diety. W badaniach Horton TJ i wsp. z 1995 r. wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej (50% większej, niż zapotrzebowanie energetyczne) węglowodany były choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększał. Z kolei tłuszcze, prawie bez zmian i strat były odkładane! Dziewięciu [...]
W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]
Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] awokado, może być cennym dodatkiem zarówno do diety redukcyjnej, jak i diety masowej. Dieta masowa z wykorzystaniem opcji niskiego spożycia węglowodanów Dieta uboga w węglowodany, zwana też niskowęglowodanową, w ekstremalnym ujęciu zaliczamy także do niej dietę ketogeniczną, charakteryzuje się zwiększonym wykorzystaniem kwasów [...]